Lapsilla on omat oikeudet

Lapsilla on omat oikeudet

Julkaistu

Kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää vietetään joka vuosi 20. marraskuuta kaikkialla maailmassa. Päivän tarkoituksena on tuoda esiin lapsen oikeuksien sopimusta ja herättää keskustelua lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista meillä ja maailmalla.

Lapsen oikeuksien sopimuksen tavoitteena on poistaa lapsiin kohdistuva huono kohtelu ja heihin kohdistuvat epäoikeudenmukaisuudet. Näihin tavoitteisiin pääseminen edellyttää sopimuksesta tiedottamista, poliittista vaikuttamista sekä sopimuksen velvoitteiden aktiivista soveltamista kansallisessa lainsäädännössä.

Lapsen oikeuksien sopimuksen yleisperiaatteena on
– yhdenvertaisuus ja syrjinnän kielto
– lapsen etu, oikeus elämään, henkiinjäämiseen ja kehittymiseen sekä
– hänen näkemystensä kunnioittamiseen.

Sopimuksen (3 artiklan 2 kohdan) mukaan lapsella on oikeus hänen hyvinvoinnilleen välttämättömään suojeluun ja huolenpitoon. Erityinen suojelu ja huolenpito velvoittavat aikuisia varmistamaan lapsen oikeuksien toteutumisen ja myös suojelemaan lapsia heidän oikeuksiinsa kohdistuvilta laiminlyönneiltä.

Lapsen oikeuksien sopimus on poikkeuksellisen laaja, kattava ja yksityiskohtainen ihmisoikeussopimus.
Lapsen oikeuksien sopimus on luettavissa osoitteesta
Lapsen oikeudet sopimus

Lapsen oikeuksien päivän ympärille järjestetään kouluille suunnattu toiminnallinen lapsen oikeuksien viikko 19.-23.11.2018.
Lisätietoja teemaviikosta  Lapsen oikeuksien viikko

Toiminnallisen teemaviikon tavoitteena on edistää lapsen oikeuksien tunnettuutta oppilaiden, opettajien ja kouluhenkilökunnan keskuudessa yhteisen tekemisen kautta.

Lapsen oikeuksien päivä saatiin suomalaisiin kalentereihin vuonna 2002 Suomen UNICEFin aloitteesta.
Sisäministeriö on vuodesta 2013 lähtien suositellut kansalaisille yleistä liputusta lapsen oikeuksien päivänä. Ilman lipunkuvaa lapsen oikeuksien päivä on ollut suomalaisessa kalenterissa vuodesta 2002. Lapsen oikeuksien päivästä tulee vakiintunut liputuspäivä vuonna 2020, joka näkyy jatkossa suomalaisissa kalentereissa lipunkuvana

Lähde ja lisätietoa aiheesta: www.lapsenoikeudet.fi

« Takaisin ajankohtaista osioon