Influenssarokote nenäsumutteena – 7 Pistämätöntä faktaa

Influenssarokote nenäsumutteena – 7 Pistämätöntä faktaa

Julkaistu

Nenäsumutteena annettava influenssarokotus on hellävarainen vaihtoehto, joka on tarkoitettu erityisesti 2-17-vuotiaille lapsille.

Vuonna 2018-2019 influenssakautena, 2-6 vuotiaista lapsista 22% sai influenssarokotteen nenäsumutteena, joka on monesti lapselle mukavin tapa suojautua influenssan vaaralta.

1. Miksi influenssalta kannattaa suojautua?


Influenssa on flunssaa rajumpi sairaus, johon kuuluu mm. korkea kuume, päänsärky, lihassärky, nuha, yskä ja vatsakipu. Lapset ja riskiryhmiin kuuluvat sairastavat influenssan muita useammin. Esimerkiksi joka viides alle 3-vuotias saa vuosittain influenssan. Riskiryhmään kuuluvat myös mm. raskaana olevat naiset ja iäkkäät isovanhemmat.

Onneksi influenssaa vastaan on olemassa rokote. Riskiryhmien lisäksi heidän läheistensä suojautuminen influenssarokotteella pienentää riskiryhmään kuuluvien todennäköisyyttä sairastua. Siksi koko perheen kannattaa rokottautua.

Influenssarokote on WHO:n tutkijoiden paras yritys minimoida riskit ja maksimoida kaikkien meidän terveytemme. Influenssaa ei ole kiva sairastaa ja rokote onkin terveydelle riskittömin ratkaisu. Rokotesuoja on sitä kattavampi, mitä useampi huolehtii rokotukset kuntoon ajoissa ennen influenssakauden alkua marras-joulukuussa.

2. Mikä on influenssarokotus nenäsumutteena?


Nenäsumutteena annettava rokote voidaan antaa 2-17-vuotiaalle lapselle. Pikkujätissä tarjolla oleva Fluenz Tetra -nenäsumute on lapselle usein miellyttävämpi, kivuton ja vähemmän pelottava tapa rokottautua tehokkaasti influenssaa vastaan.

3. Kenelle nenäsumutteena annettava influenssarokote sopii?


Nenäsumute antaa 2-17-vuotiaille lapsille ja nuorille tehokkaan suojan influenssaa vastaan ilman pistämistä. Lapsen tulee olla terve rokottautumishetkellä, mutta esimerkiksi nenän tukkoisuus ei haittaa. Pistettävä rokotevaihtoehto voidaan antaa yli 6 kuukautta vanhoille lapsille ja aikuisille.

Nenäsumutteena annettava influenssarokotetta ei voida antaa lapsille, joilla on todettu allergia kananmunalle tai rokotteen muille ainesosille,  aikaisempi vakava allerginen rokotusreaktio, aspiriini-lääkitys, huonossa hoitotasapainossa oleva astma tai vinkunaoire.  Lapsen tai lapsen lähipiirissä olevan immuunipuutos voi myös olla este rokotteen ottamiselle. Nenäsumutteen ottamisen jälkeen varotoimena on vältettävä lähikontaktia voimakkaasti immuunipuutteisen henkilön kanssa noin kahden viikon ajan. Pikkujätin hoitaja varmistaa rokotteen soveltuvuuden lapselle keskustelemalla vanhempien kanssa etukäteen.

Varaa aika influenssarokotukseen Turku

 

4. Miten nenäsumute influenssarokote annetaan lapselle?


Vastaanotolla hoitaja annostelee sumuteaineen lapselle molempiin nenäsieraimiin. Lapsi saa istua vanhemman sylissä. Rokotetta annettaessa lapsen ei tarvitse hengittää sisään. Nenäsumutteen ottaminen on kivutonta ja siksi nenäsumute soveltuu myös pienille lapsille.

5. Kuinka tehokas nenäsumute on ja miten se toimii?


Kliinisten tutkimusten mukaan hellävarainen nenäsumute vähentää influenssan riskiä lapsella jopa tehokkaammin kuin perinteinen influenssarokote. Influenssarokotteet torjuvat yleensä n. 5-8 influenssaa kymmenestä. Kuten pistettäväkin rokote myös Fluenz Tetra -nenäsumute sisältää neljää heikennettyä viruskantaa: kahta A-virusta, joita toinen on H1N1-virus, ja kahta B-influenssavirusta.

Rokotteen antama suoja kehittyy kahdessa viikossa. Rokote suojaa kuluvan kauden viruksilta, jotka muuttuvat vuosittain. Suojan teho vaihtelee vuosittain sen mukaan, kuinka hyvin Maailman terveysjärjestössä (WHO:ssa) on onnistuttu ennustamaan kyseisen vuoden viruskantoja.

6. Voiko influenssarokotuksen nenäsumutteena saada lapselle terveyskeskuksesta?


Influenssaan voi lapsilla liittyä myös ikäviä jälkitauteja, kuten korvatulehduksia. Rokote antaa suojaa influenssaa ja sen jälkitauteja vastaan. 

Pikkujätti Kupittaa Turku lasten leikkipaikka
Pikkujätti Turku Kupittaalla on lapsiperheille suunnitellut palvelut

Yli kuusi kuukautta vanhoilla vauvoilla ja alle kuusivuotiailla lapsilla influenssarokote kuuluu yleiseen rokotusohjelmaan. Rokote on tarjolla heille sen johdosta ilmaiseksi terveyskeskuksissa.

Nenäsumutteena influenssarokoteen voi saada terveyskeskuksista 2-6-vuotiaille lapsille. Yksityisillä lääkäriasemilla nenäsumute on vaihtoehto myös 6-17-vuotiaille lapsille ja nuorille. Muille perheenjäsenille rokote on tarjolla perinteisenä ruiskeena. Pikkujätissä voitte hoitaa koko perheen rokotussuoja kerralla kuntoon nopeasti.

7. Mitä haittavaikutuksia nenäsumuterokotteesta voi olla?


Nenäsumute on ollut kansainvälisessä käytössä jo 10 vuotta. Se on todettu turvalliseksi ja tehokkaaksi keinoksi suojautua influenssalta.

Pienellä osalla rokotetusta esiintyy haittavaikutuksia, jotka yleensä menevät ohi nopeasti. Tyypillisiä haittavaikutuksia ovat nenän tukkoisuus ja nuhaisuus. Toisinaan lapsella voi olla lievää päänsärkyä tai lihas- ja nivelkipuja, lämpöilyä, huonovointisuutta tai ärtyneisyyttä. Muut haittavaikutukset ovat harvinaisia. Neljä viikkoa rokotteen ottamisen jälkeen ei saa käyttää asetyylisalisyylihappoa (aspiriinia) 4 viikkoon rokotteen ottamisen jälkeen, mutta muuten haittavaikutuksia voi hoitaa tavallisilla kuume- ja kipulääkkeillä.

 

Influenssarokote nenäsumutteena pähkinänkuoressa

  • Soveltuu 2-17 vuotiaille lapsille
  • Rokotettavan lapsen tulee olla terve, eikä hänellä saa olla kohdassa viisi tarkemmin lueteltuja rokottamisen esteitä
  • Usein mukava ja helppo vaihtoehto pistoksena otettavalle influenssarokotteelle
  • Nenäsumute on maailmalla useita vuosia käytetty valmiste, joka on todettu turvalliseksi. Yleisimmät haittavaikutukset ovat lieviä ja lyhytaikaisia
  • Suoja kehittyy kahden viikon kuluessa ja kestää yleensä noin vuoden
  • Rokote on kannattavinta ottaaennen influenssakauden alkua marras-joulukuussa
  • Pikkujätissä koko perhe voidaan rokottaa kerralla, jolloin suoja on kattavimmillaan

 

Paras suoja influenssaa vastaan

 

« Takaisin ajankohtaista osioon